Ziarah Madinah

Pengharaman Kota Madinah dan Sempadan Haramnya 

Rasulullah s.a.w mengharamkan Kota Madinah sebagaimana Nabi Ibrahim a.s telah mengharamkan Kota Mekah al-Mukarramah. Rasulullah s.a.w bersabda: (Madinah) Kawasan yang berada di antara dua batu hitam merupakan kawasan haram.

Sempadan Haram Kota Madinah Munawwarah:

1.

Kawasan yang terletak di antara dua batu hitam: Dua batu hitam ialah: Dua gurun yang panas di timur dan suatu ketika dahulu dikenali dengan gurun Waqim manakala gurun di baratnya pula dikenali dengan gurun Wabrah.

2.

Pengharaman kawasan yang terletak di antara dua gurun dan ketiga-tiga perlembahannya iaitu Jama' Tadaru', Jama' Ummu Khalid dan Jama' Aqil atau Aqir iaitu bukit-bukit kecil yang memanjang ke perlembahan Aqiq dari sebelah barat telaga Urwah (berhampiran Universiti Islam).

3.

Pengharaman kawasan antara Thur dan 'Ier.

*

Thur ialah bukit kecil di belakang bukit Uhud. Ia berwarna merah. Kini di sebelah belakangnya terdapat jalan menuju ke lapangan terbang.

*

'Ier ialah bukit hitam besar yang terletak di sebelah barat daya Zul Hulaifah (kini dikenali dengan Abar Ali). Terdapat lebuhraya di lereng sebelah baratnya.

 

1.

Madinah adalah bumi yang paling dikasihi oleh Allah s.w.t kerana ia merupakan: Tempat Nabi s.a.w berhijrah dan tempat tidur baginda manakala penduduknya pula merupakan jiran-jiran serta penolong baginda. Madinah juga merupakan gedung iman dan di sanalah iman dapat bertahan di akhir zaman nanti. Di pintu-pintu masuknya terdapat pengawal yang terdiri daripada Malaikat. Dajal dan penyakit taun tidak akan dapat memasukinya. Ia merupakan negara terakhir di dunia ini yang diruntuhkan. Ia juga merupakan tempat diturunkan wahyu. Hampir kesemua tempat di Madinah diturunkan ayat-ayat Al-Quran atau diriwayatkan Hadis-hadis. Ia adalah Haram Allah dan RasulNya s.a.w (Haramain).

2.

Sesiapa yang berniat buruk terhadapnya, Allah s.w.t akan membalasnya seperti garam yang larut di dalam air. Ianya terhindar dari segala keburukan atau kejahatan kerana sesungguhnya Rasulullah s.a.w pernah berdoa untuknya yang bermaksud: Ya Allah, jadikanlah kami semua agar tetap menyintai Kota Madinah sebagaimana yang Engkau anugerahkan perasaan cinta kepada Kota Mekah, bahkan lebih dari itu.

Mengenai Kami

UMRAHZIARAH2GO.COM laman web yang dimiliki oleh HIJRAH NUSRAH TRAVEL & TOURS SDN BHD (1095388-D KPK/LN 7736) bagi memasarkan pakej umrah, pelancongan dalam negeri dan luar negeri.  Syarikat kami  beroperasi  di No. 37-2, Jalan Denai Utama, Taman Denai Puchong, 47100 Puchong, Selangor Darul Ehsan.

 

Alamat

HIJRAH NUSRAH TRAVEL & TOURS SDN BHD (1095388-D KPK/LN 7736)
NO 37-2, JALAN DENAI UTAMA,
TAMAN DENAI PUCHONG,

47100 PUCHONG,
SELANGOR DARUL EHSAN

010-846 8836
03-8066 0963
03-2770 2580 (Fax)
[javascript protected email address]

 

Utiliti